Page tree
Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Windows 7 kräver en hel del resurser av datorn, ¬särskilt om alla häftiga funktioner, extra glassigt utseende och fluffiga detaljer används.  

Undvik att stänga av sökindexering

Stäng inte av Windows sökindexering för att få fart på datorn. I själva verket är sökindexeringen gjord så att den bara arbetar när datorn i övrigt är sysslolös och det enda resultatet av att stänga av den är att sökningarna blir långsammare. Det gäller för övrigt alla operativsystem, inte bara Windows 7.

Stäng inte av QoS, rensa Prefetch-mappen eller att inaktivera skuggkopiering och systemåterställning.

Rätt drivrutiner

För att få systemet att prestera väl är rätt drivrutiner bland det allra viktigaste. Det gäller främst för kritiska komponenter som moderkort och grafikkort, men jaga gärna upp de färskaste drivrutinerna du kan hitta till all din hårdvara. Även en ny dator har hunnit stå på butikshyllan ett tag och behöver förmodligen uppdateras.

Har du gammal hårdvara som saknar drivrutiner till Windows 7? Prova då med sådana som är avsedda för Windows Vista. Systemen är tillräckligt lika för att det oftast ska fungera utmärkt.

Som standard är Windows Update inställt på att automatiskt installera de viktiga uppdateringarna, de som handlar om säkerhet. Men många av de uppdateringar som påverkar systemets prestanda rubriceras som valfria och du måste själv välja att installera dem.

Stoppa autostarten

De flesta programtillverkare anser att just deras program är viktigast i världen – och därför måste vara igång hela tiden. De lägger därför till en autostartinstruktion för sina program, vilket innebär att du ¬ständigt har en hel rad program du sällan använder igång i bakgrunden. Det enda de gör är att ta upp minne och resurser. 

Se till att dessa program bara startas när du själv vill. Starta programmet ¬Systemkonfiguration genom att skriva in ¬msconfig i Start-¬knappens sökfält och sedan klicka på programmet som visas högst upp.

Byt till fliken Autostart. Här hittar du alla program som startas automatiskt när Windows startar. De är säkert många.

Här behövs ditt eget omdöme, men det är säkert massor av dessa program som du inte behöver eller som du kan starta själv när de ska användas. Med hjälp av namn, tillverkare och kommando kan du lista ut vad de flesta är för något och ta bort bocken vid de program som är onödiga. Ett bra exempel är Adobe-program. Alla kan stängas av.

Det är ingen katastrof om du stänger av något du sedan märker att du skulle haft kvar – det är bara att återvända och sätta tillbaka bocken. Men lämna allt som har med säkerhet att göra, alltså exempelvis brandväggar och antivirus, påslaget hela tiden.

Byt energischema

Öppna Energialternativ i Kontrollpanelen och pricka för energischemat Hög ¬prestanda. Om det inte visas, klicka på den lilla nedåtpilen vid Visa ytterligare scheman.

Stäng av energisparfunktionen på nätverkskortet

Öppna Enhetshanteraren i Kontrollpanelen klicka på Nätverkskort och dubbelklicka på det kort som visas gå till fliken Energisparfunktioner och ta bort alla bockar.

Stäng av tjänster

För att komma åt de ­tjänster som körs är att trycka Ctrl + Skift + Esc för att komma till Aktivitetshanteraren. Byt till fliken Tjänster och klicka på knappen Tjänster längst ned till höger för att komma till det fönster som hanterar dessa.

Stoppa tjänster. Stäng av de tjänster som du inte vill ha igång genom att dubbelklicka, välja startmetod Manuellt och sedan klicka på Stoppa.

Tjänster du kan stoppa på en kassadator.

 •  Application Experience
 • Desktop Window Manager Session Manager (kan stängas av om du inte behöver aero-effekterna)
 • Distributed Link Tracking Client IP Helper (en tjänst som kan stängas av om du inte behöver tunnelanslutningar via ipv6)
 • Offline Files
 • Portable Device Enumerator Service
 • Protected Storage
 • Remote Registry
 • Tablet PC Input Service
 • Themes (kan stängas av om du inte behöver aero och glassigt utseende)
 • WLAN Autoconfig (kan stängas av om datorn saknar trådlöst nätverk)


Ställ in prestanda

Stäng av det pråliga. Windows 7:s tjusiga visuella effekter och annan kosmetika tar mycket resurser i anspråk. Om du kan leva utan en massa bling-bling lär du märka en rejäl skillnad, om du inte redan har ett riktigt kraftfullt grafikkort och en rejäl processor.

Klicka på Start-knappen, högerklicka på Dator och välj Egenskaper. Klicka på ¬Avancerade systeminställningar i vänstra panelen. Under fliken Avancerat, klickar du på Justera för bästa prestanda.

När du ändå är i det här fönstret, byt till fliken Avancerat för att komma åt inställningarna för processorn. Välj att ¬prioritera prestanda före program.

Städa

Ta bort funktioner. Windows installeras med många funktioner som ingen använder. Du kan rensa bort sådant som du inte behöver för att frigöra lite resurser till annan användning. Öppna Program och funktioner i Kontrollpanelen och klicka på Aktivera eller inaktivera Windows-funktioner i vänstra panelen.


Windows 7 kräver en hel del resurser av datorn, ­särskilt om alla häftiga funktioner, extra glassigt utseende och fluffiga detaljer används. 


1 Comment

 1. Notis: Slår man av Tablet input service på en dator med Touch-skärm så slutar touchen att fungera.